CARA TUKAR NOMBOR PENDAFTARAN KERETA LAMA KE PLATE NUMBER BARU – PROSES BELI / TUKAR NOMBOR PLET

Bagaimana cara untuk anda menukar nombor plet kereta sedia ada yang sudah lama dibeli dengan plate number baharu terkini di pejabat JPJ?

Beli nombor plate di Pejabat JPJ berdekatan dengan harga minimum RM210. Harga mengikut bid lebih mahal jika nombor lebih cantik.
Lakukan ujian Puspakom pada kereta anda. Pastikan kereta dalam keadaan baik dan cabut semua tinted gelap. Kos RM26.50.
Pergi ke workshop / kedai Motorsikal yang menjual motor baru untuk upah servis new plate number interchange. Kos dari RM900 ++
Proses penukaran selesai dalam seminggu dan boleh tukar plate number kepada yang baru.
* Kereta yang masih dalam tempoh pinjaman bank juga boleh melakukan proses penukaran nombor plet baru ini.

Pemilik kereta vokswegen pada hari ini mula menukar nombor pendaftaran kereta mereka kepada nombor yang baru kerana nombor pendaftaran yang ditawarkan oleh jabatan pengangkutan jalan bagi kawasan wilayah persekutuan Kuala Lumpur bermula dengan huruf VW mula dijual.
Beberapa pemilik kereta vokswagen mula membanjiri Jabatan Pengangkutan Jalan untuk membeli nombor pendaftaran kereta yang mereka inginkan. Nombor lama di tukar dengan nombor yang baru dan kata mereka ianya tidak terhad kepada kereta baru ataupun kereta lama. Kos untuk menukar nombor pendaftaran ini bermula dari RM 900 – 2000.
Bagi sesiapa yang ingin menukar nombor pendaftaran kereta kepada nombor plat yang baru boleh merujuk kepada kedai atau bengkel motosikal atau kedai menjual motor yang berhampiran. Ada antara pemilik kedai motor ini yang menawarkan servis penukaran nombor plet Jabatan Pengangkutan Jalan dengan cara yang tertentu seperti yang disebut.
Proses penukaran nombor plet ini tidak begitu rumit kerana pemilik kereta hanya perlu menyediakan wang untuk upah service nombor plat, Bayaran untuk membeli nombor pendaftaran baru bermula daripada rm 210 untuk nombor biasa dan kos pemeriksaan Puspakom yang perlu dibayar sebelum menukar nombor pendaftaran sedia ada Kepada yang baru.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 1 =