Hi,Saya Mazani
Nissan certificate Sales Advisor

JAMINAN

Kami berpengalaman lama dalam jualan kereta. Jaminan kami, anda akan dapat kereta idaman anda.

TRADE IN DITERIMA

Kami menerima apa jua kereta lama untuk di tukar beli.​

HARGA TRADE IN TERTINGGI

Kami menawarkan harga trade in tertinggi dari pasaran.

PENGHANTARAN PERCUMA

Penghantaran percuma ke seluruh malaysia.

DOOR 2 DOOR SERVICE

Kami akan hantar kereta anda walau di mana saja. Anda tidak perlu susah-susah datang showroom.

INTEREST RENDAH

Kami akan berikan jaminan interest terendah kepada anda.

BATERI kereta berfungsi membekalkan arus elektrik untuk menghidupkan enjin. Bateri kereta turut menyimpan muatan elektrik untuk digunakan semasa enjin tidak beroperasi. Bateri dianggap sebagai alat penting dalam peraturan sistem elektrik kenderaan. Anggap saja seperti paru-paru yang menjadi organ penting dalam sistem pernafasan.

Asasnya, binaan bateri terdiri daripada dua bahagian logam yang direndam dalam asid. Tindak balas kimia antara plat bateri (logam) menghasilkan asid-plumbum yang dikenali sebagai bateri asid-plumbum.

Binaan bateri terbahagi kepada jenis lazim dan bebas senggara, sama ada cas basah atau kering. Bagi mendapatkan kuasa bateri yang tahan lama, penyenggaraan perlu dilakukan daripada semasa ke semasa seperti memeriksa aras elektrolit, membersihkan endapan karbon di terminal dan kabel sambungan bateri supaya voltan dapat dialirkan kepada komponen elektrik yang diperlukan semaksimum mungkin.diagram-bateri-kereta-pandulajudotcomdotmy

Bateri yang lemah atau kurang cas perlu dicas untuk menguatkan lagi sel-sel bateri supaya dapat bertahan lama. Berikut ialah kegagalan yang biasa berlaku pada bateri kenderaan:

1. BATERI TERNYAHCAS

Terlupa matikan suis lampu.
Pintu kereta tidak ditutup rapat.
Suis penghidup terbiar menyala (ON) semalaman.
Dalam kes begini, jika enjin susah dihidupkan, dapatkan seseorang untuk membantu anda menolak kereta. Masukkan gear tiga dengan suis kunci dalam keadaan ‘ON. Lepaskan brek dan tekan injak pendikit dan enjin dijangka hidup. Sekiranya enjin masih sukar dihidupkan, keluarkan bateri daripada enjin dan cas dengan pengecas bateri.

Bateri sudah lama tidak digunakan.
Kabel bateri harus ditanggalkan daripada terminal jika kenderaan tidak digunakan dalam tempoh seminggu atau lebih. Ini untuk mengelakkan voltan mengalir balik daripada bateri kepada punca bumi, sekali gus melemahkan bateri.

Bateri sudah sampai hayat.
Tiada jalan lain selain menggantikan bateri baru. Gunakan bateri yang sama ampere seperti bateri lama, misalnya N40 atau N50 (kereta biasa). Jika takut tersilap, bawa saja bateri lama itu ke kedai bateri. Anda juga boleh menukar beli (trade-in) bateri lama di kedai bateri pada harga sekitar RM10.

2. BATERI TIDAK DAPAT SIMPAN CAS LAMA

Sukatan nisbah asid sulfurik dan air suling tidak tepat.
Kandungan air terlalu banyak, atau nisbah asid sulfurik dengan air suling tidak tepat. Situasi ini mampu menyebablan cas tidak dapat disimpan lama. Caranya, keluarkan semua cecair daripada bateri hingga kering dan gantikan dengan elektrolit (campuran asid sulfurik + air suling) sedia ada di kedai bateri.

Sel-sel bateri sudah reput.
Gantikan dengan bateri baru yang sama saiz seperti asal.

3. BATERI SENTIASA PERLU TAMBAH AIR

Bateri yang sentiasa perlu ditambah air menunjukkan kemungkinan berlaku cas berlebihan kerana pengatur voltan dilaras terlalu tinggi. Jika berlaku, periksa jumlah voltan cas daripada pengatur voltan dengan meter voltan.

4. PLAT BATERI BENGKOK

Sekiranya bateri dicas pada kadar tinggi dan pada masa berlebihan, haba yang terjana boleh menyebabkan plat bengkok. Kadangkala cecair elektrolit yang tidak mencukupi semasa bateri dicas juga menjadikan plat bateri bengkok kerana terlalu panas. Pastikan aras elektrolit diperiksa atau air suling ditambah sebelum mencapai paras yang mencukupi bateri dicas.

5. ELEKTROLIT BERUBAH WARNA

Apabila bateri digunakan dalam tempoh lama, plat dan sel-sel akan berubah bentuk dan struktur. Perubahan ini disebabkan suhu dalam bateri yang sentiasa berubah. Kadangkala, sel-sel akan retak, pecah atau sebahagiannya hancur akibat tindak balas kimia dan ini akan menukarkan warna elektrolit dalam kotak bateri.

Anda dinasihatkan supaya menukar saja bateri baharu. Antara tanda-tanda awal bateri anda bermasalah ialah enjin sukar dihidupkan, lampu menyala kurang terang dan komponen elektrik tidak dapat berfungsi dengan baik kerana kekurangan bekalan voltan daripada bateri.

CIRI-CIRI BATERI KERETA YANG BAIK

Bateri kereta dicas secukupnya.
Umur bateri bertahan lama.
Aras elektrolit bateri sentiasa terkawal.
Tiada perlukan kerap menambah air suling

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Tinggalkan pesanan

Hubungi Saya

[icon name=”phone-square”]  No Tel: 013-9900 147 (MAZANI) 

[icon name=”envelope”]Email: nissanktrg@gmail.com

Facebook: http://www.facebook.com/nissanterengganu

Instagram: nissankt

Telegram: nissankt