Hi,Saya Mazani
Nissan certificate Sales Advisor

JAMINAN

Kami berpengalaman lama dalam jualan kereta. Jaminan kami, anda akan dapat kereta idaman anda.

TRADE IN DITERIMA

Kami menerima apa jua kereta lama untuk di tukar beli.​

HARGA TRADE IN TERTINGGI

Kami menawarkan harga trade in tertinggi dari pasaran.

PENGHANTARAN PERCUMA

Penghantaran percuma ke seluruh malaysia.

DOOR 2 DOOR SERVICE

Kami akan hantar kereta anda walau di mana saja. Anda tidak perlu susah-susah datang showroom.

INTEREST RENDAH

Kami akan berikan jaminan interest terendah kepada anda.

Gentian karbon merupakan material yang paling sesuai untuk menggantikan logam untuk kebanyakkan komponen bagi menghasilkan sebuah kenderaan yang jauh lebih ringan. Sifatnya yang kurang lentur bukan sahaja dapat menghasilkan kerangka badan yang lebih kuat bagi memberikan titik graviti lebih rendah, pengendalian dan juga keselamatan yang lebih bagus, malah dengan jisim keseluruhan yang lebih ringan, sesebuah kenderaan itu juga dapat memberikan ekonomi bahan api yang jauh lebih baik.

Namun kerana proses pembuatannya yang rumit membuatkan kos untuk menghasilkan komponen-komponen gentian karbon ini menjadi tinggi. Oleh itu buat masa sekarang, penggunaan gentian karbon ini hanya banyak kita temui pada kereta lumba, kereta sport dan juga dalam industri aeroangkasa. Jika ia digunakan pada kereta penumpang biasa, sudah tentu harga kereta berkenaan akan melambung tinggi.

Jadi, Nissan mengambil inisiatif untuk membangunkan satu proses untuk menghasilkan komponen gentian karbon ini dengan cara yang lebih mudah, cepat dan mengurangkan kos, seterusnya membolehkan ia diproduksi secara besar-besaran dan dapat digunakan pada kereta penumpang biasa.

Jenis produk gentian karbon yang akan dihasilkan menerusi proses baharu tersebut adalah gentian karbon diperkuat plastik (CFRP), dan inovasi tersebut mengambil masa hanya separuh untuk menghasilkan komponen berkenaan, dan masa kitaran untuk acuan pula jimat sehingga 80% berbanding cara konvensional.

Nissan CFRP CRTM_BM_6
Nissan CFRP CRTM_BM_3

Proses baharu yang dibangunkan oleh Nissan ini dikenali sebagai acuan alihan resin dimampatkan (C-RTM). Dengan cara ini, lapisan gentian karbon akan dibentuk mengikut acuan di bawah dan di atas serta meninggalkan satu ruang kecil diantaranya. Kemudian resin akan disuntik pada ruang berkenaan dan dibiar mengeras.

Jurutera Nissan membangunkan teknik untuk mensimulasikan kebolehtelapan resin dalam serat karbon dengan tepat, sambil memvisualisasikan sifat aliran resin dalam acuan menggunakan acuan telus cahaya bersama sensor suhu di dalamnya. Hasil dari proses ini adalah komponen berkualiti tinggi dengan masa penghasilan yang lebih pendek.

Menurut Rieko Yamaguchi, dari bahagian Kejuruteraan Elemen Pembuatan Kenderaan di Pusat Penyelidikan dan Pembangunan Kejuruteraan Produksi Nissan, syarikatnya akan mula mengunakan komponen yang diperbuat dari CFRP ini pada struktur tiang-B (tiang di antara pintu hadapan dan belakang) untuk barisan model-model baharunya pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, Nissan masih belum memperincikan bila mereka akan memulakannya, dan model yang mana akan menjadi model pertama menerima komponen tersebut kelak.

Sumber: paultan.org

Nissan Kuala Terengganu
Mazani-0139900147
FB: Nissan Kuala Terengganu fb.com/nissanterengganu
Telegram: NissanKT https://t.me/nissankt
Twitter: @nissanktrg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Tinggalkan pesanan

Hubungi Saya

[icon name=”phone-square”]  No Tel: 013-9900 147 (MAZANI) 

[icon name=”envelope”]Email: nissanktrg@gmail.com

Facebook: http://www.facebook.com/nissanterengganu

Instagram: nissankt

Telegram: nissankt