Hi,Saya Mazani
Nissan certificate Sales Advisor

JAMINAN

Kami berpengalaman lama dalam jualan kereta. Jaminan kami, anda akan dapat kereta idaman anda.

TRADE IN DITERIMA

Kami menerima apa jua kereta lama untuk di tukar beli.​

HARGA TRADE IN TERTINGGI

Kami menawarkan harga trade in tertinggi dari pasaran.

PENGHANTARAN PERCUMA

Penghantaran percuma ke seluruh malaysia.

DOOR 2 DOOR SERVICE

Kami akan hantar kereta anda walau di mana saja. Anda tidak perlu susah-susah datang showroom.

INTEREST RENDAH

Kami akan berikan jaminan interest terendah kepada anda.

Memeriksa kondisi tayar patut dijadikan amalan kerana supaya kita lebih peka dan peduli dengan keselamatan sebelum memulakan sebarang pemanduan.

Kami akan kongsikan serba sediri beberapa tip memeriksa tayar kereta:

1. Tekanan Angin
 • Periksa tekanan angin tayar sekurang-kurangnya sekali sebulan. Jangan lupa periksa juga angin tayar simpanan (jika ada).
 • Boleh guna tolok tekanan udara. Alat ini boleh dibeli secara atas talian seperti Shopee. Ada banyak jenis boleh dipilih pada harga serendah di bawah RM20.
 • Setiap kereta ada ditampalkan maklumat kadar tekanan angin tayar mengikut rekomen pengeluar, iaitu pada frem pintu. Sekarang cepat buka pintu dan cuba cari.
2. Penjajaran Roda
 • Roda perlu dijajarkan (alignment) untuk mengelak bunga tayar cepat haus atau berlaku kehausan tidak sekata. Lakukan penjajaran setiap kali kereta dipandu lebih 5,000km atau 8,000km.
 • Jika penjajaran ‘lari’, kita boleh rasa perbezaan ketika memandu lurus. Kereta akan rasa terpesong ke sisi atau stereng nampak senget. Jika ya, perhatikan tebal bunga untuk memastikan tayar masih selamat digunakan. Mungkin juga tayar rosak.
Maklumat tekanan angin tayar ada dilekatkan pada frem pintu.
3. Bunga Tayar
 • Ada beberapa cara mengukur tahap ketebalan bunga tayar. Antaranya menggunakan syiling tetapi tidak disarankan kerana tiada maklumat jelas mengenai tahap ketebalan dalam milimeter.
 • Sebenarnya ada alat khas untuk ukur ketebalan bunga tayar yang boleh dibeli secara atas talian. Foto di bawah ini adalah contoh alat ukur bunga tayar yang mudah digunakan.
 • Pemeriksaan perlu dibuat pada beberapa bahagian permukaan setiap roda dan bukan cuma ukur pada satu-satu tempat saja.

APA PUNCA TAYAR CEPAT HAUS?

tayar-haus-tengah-2
tayar-makan-sebelah-2
Tayar Botak_6
 • Ada banyak faktor tayar haus, antaranya tekanan angin tayar mungkin terlalu kurang atau terlebih. Permukaan tayar lebih mudah haus secara tidak sekata jika penjajaran roda tidak seimbang.
 • Ada juga faktor lain seperti jenis kompaun, cuaca panas, permukaan jalan dan teknik pemanduan agresif.

BERAPA TAHAP MINIMUM TEBAL BUNGA TAYAR?

 • Secara purata, ketebalan tayar baharu kereta biasa ialah 8mm, bukan jenis bunga tebal seperti digunakan kenderaan lasak seperti jip atau trak pikap.
 • Jika tebal bunga tayar tinggal 3mm, itu tandanya kita perlu tukar tayar baharu. Jika tebal bunga tayar 1.5mm, itu menandakan sudah haus dan berbahaya kerana boleh menyebabkan kereta hilang cengkaman serta mudah terbabas ketika memandu atas permukaan jalan basah atau licin.
 • Setiap milimeter (mm) bunga tayar yang susut bermakna prestasi tayar juga merosot. Tayar tidak lagi mampu menyah keluar air dengan baik, manakala cengkaman atas tar semakin menyusut. Keupayaan membrek jarak dekat juga tidak lagi sehebat tayar bunga tebal.
 • Sebagai contoh, jika memandu 80kmj, kereta dengan tayar baharu dapat berhenti dalam jarak 100 meter. Namun, jika bunga tayar nipis, kereta mungkin memerlukan jarak 120 meter untuk berhenti sepenuhnya. Bayangkan bunga tayar setebal 1.5mm, jarak henti meningkat kepada kira-kira 140 meter atau lebih.

APAKAH FUNGSI BUNGA TAYAR?

 • Corak dan alur tayar membolehkan kereta mendapatkan traksi apabila memandu atas permukaan jalan kering dan membantu menyisihkan air di jalan basah supaya dapat cengkaman sebaik mungkin.
 • Tayar baharu mampu menyisihkan kira-kira 15 liter air per saat dari alur. Tayar jentera lumba Formula Satu (F1) pula mampu menyingkirkan sekurang-kurangnya 60 liter air per saat.
 • Semakin haus bunga tayar, semakin lemah ia menyisihkan air, sekali gus berisiko menyebabkan kereta tergelincir dan hilang kawalan apabila terlanggar atau meredah lopak air. Inilah punca banyak kereta terbabas ketika hujan.

APAKAH INDIKATOR TEBAL BUNGA TAYAR?

 • Benjolan getah kecil (tread depth indicator) berfungsi menunjukkan kondisi dan tahap kehausan tayar. Ini petunjuk awal paling mudah untuk memeriksa kondisi tayar kereta.
 • Cara periksa, jika benjolan kecil itu sama atau selari bunga tayar, itu menandakan anda perlu tukar tayar baharu.

Sumber:pandulaju

www.nissankt.com.my
FB: Nissan Kuala Terengganu fb.com/nissanterengganu
IG: NissanKT www.instagram.com/nissankt
Telegram: NissanKT https://t.me/nissankt
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Tinggalkan pesanan

Hubungi Saya

[icon name=”phone-square”]  No Tel: 013-9900 147 (MAZANI) 

[icon name=”envelope”]Email: nissanktrg@gmail.com

Facebook: http://www.facebook.com/nissanterengganu

Instagram: nissankt

Telegram: nissankt